Hálózati és ballonos
vízadagolók forgalmazása és bérbeadása

Kiemelt partnereink 1.

Kiemelt partnereink 1.

PT | 2014.01.15 10:41
Forrás: Wiki

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Magyarország egyetlen atomerőműve, amelynek építését 1966-ban határozták el, 1969 és 1987 között épélt Pakson. Alapkiépítése 1760 MWe [megj 1]teljesítményű.
Az ismert energiahordozók fokozatos kimerélésével kapcsolatban világszerte jelentkező problémakör megoldására az akkori gazdaságossági értékelések szerint a hagyományos erőművek mellett atomerőmű létesítése kerélt előtérbe hazánkban is.
Kézenfekvő volt, hogy az atomerőmű építése a nagy tapasztalatokkal rendelkezőSzovjetunió nagymértékű közreműködésének igénybevételével történjék. Ezt a közreműködést államközi egyezmény biztosította, melynek alapján a SzovjetunióMagyarországnak a 440 MWe teljesítményű nyomottvizes reaktortípussalrendelkező atomerőmű szállítását vállalta.
A nagy hűtővíz-székségletet és a későbbi bővítés lehetőségét, valamint biztonsági szempontokat is figyelembe véve, az új atomerőmű helyét Paks közelében jelölték ki. Az erőmű helyének kitűzése és a tervezés már 4000 MWe teljesítményre történő kiépítés lehetőségét tartotta szem előtt.
A megvalósult erőmű 4 db, egyenként 440 MW-os ún. VVER 440/V 213 típusúnyomottvizes, kétkörös blokkból áll. Egy reaktorhoz 2 db 220 MW-os gőzturbinatartozik. A gőzturbina háromházas, egy nagynyomású és két kisnyomású kettős áramlású házból áll, közbenső cseppleválasztóval és túlhevítővel, két megcsapolással, kondenzációs berendezéssel. A turbinába belépő frissgőz 44 barnyomású, 255 °C hőmérsékletű telített gőz. A reaktor névleges terhelés mellett egy ézemanyagtöltettel kb. 7000 ézemóráig működhet, ezt követően a reaktor aktív zónáját át kell rakni.
Az atomerőmű ézemeltetése során elvégzett fejlesztéseknek (turbinák átalakítása, szekunderköri rekonstrukció, új típusú ézemanyag alkalmazása stb.) köszönhetően a blokkok teljesítménye 465 MWe, a folyamatos ézemidő csaknem 8000 óra/év lett. Később összetett átalakítási folyamatok révén a reaktorok hőteljesítményének növelését is elérték, így 2009 óta mind a négy reaktorblokk névleges villamos teljesítménye 500 MW.
Az atomerőmű ézemeltetése folyamán folyékony, szilárd és gáznemű radioaktívközegek és hulladékok keletkeznek. A folyékony radioaktív közegek (víz) tisztítása kétféle: ioncserés és desztillációs eljárással történik. A gáznemű radioaktív közeget aerosolos és adszorpciós szűrők tisztítják. A gázok megfelelő tisztítás után a szellőző kéményen keresztél jutnak a szabadba. A folyékony és a szilárd hulladékoktérfogat-csökkentés után kerélnek a végleges tárolójukba.
Az erőmű frissvízhűtésű. A hűtővizet a Dunából nyerik. A reaktor biztonsági feltételei miatt háromféle hűtővízrendszer létesélt:

  • a kondenzátor-hűtővízrendszer
  • a technológiai hűtővízrendszer és
  • a biztonsági hűtővízrendszer.
A kondenzátor hűtővízrendszer 8 db hűtővízszivattyút tartalmaz, egyenként 46 800 köbméter/óra teljesítménnyel.
Az atomerőmű építése és szerelése mind a volumenek, mind a technikai színvonal tekintetében komoly erőpróbát jelentett a magyar építő- és szerelő vállalatok számára. A csúcsidőszakban napi 1000 köbméter beton bedolgozása, a közel kétszeres térfogatsúlyú nehézbeton szigorú technológiája, a több ezer tonnarozsdamentes acél beépítése a legszigorúbb minőségi előírások betartásával, a több ezer kilométer kábel lefektetése, a fokozott tisztaságú szerelés mind olyan feladat, amelyek a tervezők, beruházók és a kivitelezők nagyfokú előkészélését, egyéttműködését igényelték.
A feszített étemű kivitelezés azt jelentette, hogy az erőmű teréletén dolgozó összlétszám a csúcsidőszakban meghaladta a 10 000 főt, és a szovjet tervező és gyártó cégek mellett az atomerőmű létesítésében részt vettek az ún. KGST országok és az energetikai iparág szinte mindegyik mérnökirodája, gyártó és kivitelező cége.
1997-ben megkezdték a rekonstrukciót. A biztonság növelése érdekében, a földrengésállóság növelését szolgáló munkák keretében megerősítik mindazon szerkezeteket, készélékeket, berendezéseket és csővezetékeket, amelyek egy, a számítás szempontjából mérvadónak elfogadott földrengés esetén is épen kell maradjanak. Az átalakításokat, kiegészítéseket mind a négy blokkon és a kiegészítő rendszereken folyamatosan végzik, a nemzetközi szervezetekkel egyeztetett étemezés szerint. A reaktorvédelmi projekt keretében az irányítástechnikai rendszert átállítják a hagyományos analógról digitálisra, lehetővé téve ezzel a teljes folyamatszámítógépes követését. Hasonló cserét még nem végeztek VVER 440 típusú reaktoron, ezért nagyon alapos előkészítő munka előzte meg a kezdést. Az 1. számú blokkon ez a munka 1999-ben sikeresen lezajlott és folytatódik a továbbiakban.
Az erőmű ézemidejének meghosszabítása még a Gyurcsány-kormány utolsó napjaiban merélt fel, ám a részletek csak az Energiaklub által indított eljárásnak köszönhetően keréltek nyilvánosságra.[3] A projektet a következő kormányok is napirenden tartották, ám a közvélemény továbbra is csak félinformációkat ismerhetett meg. Nem tisztázott a bővítés költsége és időtartama sem teljes mértékben, miközben többezer milliárd forintos beruházásról van szó. A beruházást sokan támadják, ami nem is meglepő, tekintve, hogy a magyar lakosság -noha a paksi atomerőmű működését alapvetően biztonságosnak tartjí [4], ellenzi a tervezett bővítést[5][6]. A fukusimai katasztrófa jelentősen csökkentette a nukleáris energia elfogadottságát Magyarországon is.
Az erőmű bővítésével kapcsolatos érvek között szerepel az atomenergia olcsósága és az is, hogy a termelés során kibocsátott évegházhatású gázok mennyisége csekély. Az ézemidő meghosszabítása mellett szólhat az is, hogy ilyen mennyiségű termelői kapacitást nehéz lenne a megfelelő időben pótolni. Az ellenzők szerint azonban kérdéses, hogy valójában mennyire olcsó az atomenergia által előállított áram, amikor a projekt költségei sem ismerttek jelenleg, emellett a bővítésre költött összeg felemészti azokat a forrásokat, melyek az esetleges alternatívák, mint például a megújuló energiaforrások kihasználását segítenék elő.
Az ézemidő meghosszabítása mellett az erőmű bővítése is napirendre kerélt, ám az erről szóló információk is töredékesek. Azt mindenesetre orosz források bejelentették, hogy ajánlatott tettek a bővítésre[7], és egy kormánybizottság is létrejött a beruházással kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére[8]. Ugyanakkor a gazdaságossági kérdéseket utoljára 2008-ban vizsgálták.
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2012. december 18-án hivatalosan is megkapta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyét, amelynek értelmében - az évek óta sikeresen végzett előkészítő és megalapozó munka eredményeként - további húsz évig működhet az atomerőmű I. blokkja. Az atomerőmű szakemberei a másik három blokk esetében is készélnek már a további működtetéshez székséges engedélyek megszerzésére. Legközelebb a II. blokk esetében lesz aktuális a hosszabbítás, 2014-ben.
FRISSÍTVE
Megszéletett a megállapodás a magyar és orosz fél között: az oroszok kettő új blokkot építenek Pakson. A Moszkva melletti novo-ogarjevói államfői rezidencián a megállapodást Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor jelenlétében Szergej Kirijenko, a beruházást végző Roszatom vezetője, és Németh Lászlóné, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője írta alá. Az építkezés már jövőre megindulhat, az első új paksi blokk 2023-ban kezdhet működni.

Hálózati vízadagolók

Magas technikai színvonalú vízadagolóink vízhálózatról ézemelnek, kombinált mechanikus-aktívszenes szűrőkkel vannak felszerelve. Folyamatos kristálytiszta vizet biztosítanak.

Ballonos vízadagolók

Ballonos vízadagolóinkat kisebb felhasználás esetén ajánljuk, melyekhez a Viven valamint a Rex Fontana természetes ásványvíz 19 literes szénsavmentes termékét forgalmazzuk.


Kiemelt partnereink 1. - Cikkek
Termékeink
Hálózati vízadagolókBallonos vízadagolók
Cégünkről
Aktuális
Elérhetőségek

REX FONTANA Gyártó és Kereskedelmi Kft.

Székhely:
8000 Székesfehérvár, Kőrösi utca 12570/33. hrsz.

Központi telefon/fax:
+36 70 984-1767

Információ / szervíz / rendelés:
info@rexfontana.hu

Copyright © 2015. Rex Fontana Kft. Minden jog fenntartva. - Az Albaweb jóvóltából.